A régi arany

A hihetetlen 1950-es évekbeli 24 karátos arannyal bevont Austin-Healey kalapács alá került.

Az 1958-as londoni autóbemutató tömegeit elkápráztató tervnek köszönhetően sikerült fejeket fordítaniuk erre az Austin-Healey modellre. És most kalapács alá került az alap modell hatszoros árán.

Ebben az évben a valaha készült legextravagánsabb Austin-Healey kalapács alá került majdnem fél millió fontot meghaladó árban.

Az 1958-as Londoni Motor Show-n a „Goldie” nevet kapta a 24 karátos arannyal büszkélkedő karosszériáról és a kerekekről.

„Goldie” a valaha volt legextravagánsabb Austin-Healey:

Eredetileg a közönség kápráztatására épült.

A hihetetlen arany tulajdonságokkal együtt, amelyek apró alátéteket és csavarokat tartalmaznak a kocsi egy briliáns elefántcsont festékkel készült el véglegesen.

Az ülések, a műszerfal, a belső ajtók és az oldalsó panelek a Champagne Connolly gyerekbőrrel lettek díszítve, míg a díszítés másik részét nyérccel fedték be.

Eredetileg még járt hozzá egy gyújtókulcs és ehhez egy aranyozott kulcstartó.

A belső tér gyerekbőrből és nyérc prémből készült:

A „Goldie” egy 120 lóerős motorral rendelkezik:

A gyártás idején a becslések szerint a motor körülbelül 4000 fontot ért el – négyszerese a szokásos 110-es modellnek.

A mai piacon az egy-egy-fajta modell még egy lenyűgözőbb értékelést kapott, amelyet várhatóan körülbelül egy-egy szabványos 11-hatos modell árán kell eladnia 420 000 font körül, ami forintba átszámítva kb. 145 millió Ft-ot jelent.

A motor 1958-ban visszanyerte a szokásos modell árának a négyszeresét.

Az aranyozás a legapróbb részletekig megy végbe:

A „Goldie” motorháztetője alatt egy 2,7 literes motor lapul, mely 120 lóerős és ennek végsebessége 111m/h.

Először 1959. februárjában regisztrálták út-nyilvántartásba.

Azóta számos tulajdonosnak volt bitokában, és utazása során különböző szakaszokban többször is helyreállították.

 

Érdekes, hogy az Egyesült Államokban végzett munka során a restaurátorok úgy találták, hogy a gyártás során valamilyen kozmetikai munka az autóban merevített alvázat eredményezett, ami azt jelentette, hogy az autó nem jellemzően volt sima.

A módosítás része véletlenül megváltoztatta az alváz működését, így az autó olyan sima lett, mint valaha.

Augustin Sabatie-Garat, autó specialista azt mondta: „A háború utáni Austin-Healey valóban ikonikus brit sportkocsi – céltudatos dizájn és erős teljesítmény.”

Kétségtelen, hogy az egyik legizgalmasabb klasszikus kocsi, a “Goldie” kalapács alá kerül az RM Sotheby’s New York-i aukción, december 6-án.

A cikk eredeti forrása: https://www.thesun.co.uk/motors/4835123/incredible-1950s-austin-healey-is-plated-with-24-carat-gold-and-is-the-firms-most-extravagant-model-ever-its-tipped-to-sell-for-420000/